Eigen regie-model

Bij het eigen regie-model neemt de werkgever (vaak de direct leidinggevende) het voortouw in de verzuimbegeleiding. De leidinggevende is primair verantwoordelijk voor de verzuimaanpak van zijn medewerkers. Aan de hand van een duidelijke vraagstelling over de inzetbaarheid van een specifieke medewerker gaat de leidinggevende de samenwerking aan met de bedrijfsarts.

 

Meer mensenkennis

De leidinggevende kent de medewerkers op zijn afdeling het beste. En hij weet doorgaans ook welke (privé)omstandigheden er spelen. Omdat verzuim tot op zekere hoogte een persoonlijke kwestie is, kan de leidinggevende bij een ziekmelding vaak goed inschatten of het een reële melding betreft, of dat de verzuimmelding misschien gebruikt wordt om een vorm van ongeoorloofd verlof te maskeren. Zo is hij als geen ander in staat om preventief en pro-actief op te treden.

 

Doel van eigen regie-model

Het doel van het eigen regie-model is om verzuim bespreekbaar te maken, om gedrag te veranderen en bovenal om betrokken te blijven bij medewerkers. Zodoende bestrijdt de organisatie ziekteverzuim en haalt zij ziekte uit het medische ‘verdomhoekje’. De onafhankelijke bedrijfsarts (niet langer afkomstig van een arbodienst) wordt pas ingezet op het moment dat er (dreigend) langdurig verzuim is. De arts en leidinggevende bekijken vervolgens samen op welke wijze de medewerker voor het bedrijf nog inzetbaar is.

 

Voorwaarden

Het eigen regie-model vraagt van de werkgever een aantal faciliteiten. Onder meer dienen de leidinggevenden een training voor verzuimgesprekken te hebben gevolgd. Verder moet er een apart contract met een bedrijfsarts en/of veiligheidskundige zijn getekend. Bovendien dient de organisatie – in het kader van de Wet verbetering Poortwachter – zelf zorg te dragen voor de dossieropbouw van de medewerkers. Dit zijn slechts enkele voorwaarden waaraan een organisatie dat een eigen-model wil hanteren moet voldoen.

 

Open vizier

Het eigen regie-model houdt voor mij in dat alle partijen elkaar met open vizier tegemoet (kunnen) treden. Ook in situaties waarin een eenduidige oplossing minder voor de hand ligt. Mocht het nodig zijn, dan zal ik een stevige discussie niet uit de weg gaan. Uiteindelijk streef ik altijd naar een situatie waarin iedereen zich kan vinden.