Bedrijfsarts (vervolg)

 

Onafhankelijke beoordeling

Een bedrijfsarts is onafhankelijk en brengt een advies uit dat in het belang is van de gezondheid van de werknemer. Alleen een bedrijfsarts mag (en kan) bepalen of een werknemer zich terecht ziek heeft gemeld. Bij twijfel moet de werkgever dus een bedrijfsarts inschakelen. Hij beoordeelt of de werknemer ziek is of niet. Bij ziekte moet de werkgever het loon doorbetalen.

 

Uitzonderingen hierop zijn:

 

  • bij een eerdere WAO of WIA
  • bij ziekte of gebrek door een zwangerschap of bevalling
  • bij orgaandonatie

 

 

Opvolgen advies

In principe is de werknemer verplicht om het advies van de bedrijfsarts op te volgen. Is hij (of zij) het niet eens met de arts?  Lukt het niet om tot een compromis te komen? Bijvoorbeeld omdat de arts vindt dat de werknemer moet werken en hij vindt van niet, dan is het mogelijk om een objectief deskundigenoordeel aan te vragen bij het UWV. Meer informatie hierover is te vinden op de website van het UWV.

 

Geldende privacyregels

De bedrijfsarts moet zich houden aan wettelijke privacyregels en mag geen medische informatie of privézaken van de werknemer aan de werkgever verstrekken. (tenzij de werknemer hiervoor nadrukkelijk toestemming heeft gegeven). De arts mag de werkgever wel adviseren over eventuele werkaanpassingen en de belastbaarheid van de werknemer.

 

Inzage

Werknemers hebben altijd recht op inzage in hun medisch dossier. De bedrijfsarts mag alleen overleggen met de huisarts of specialist van de zieke werknemer, wanneer de werknemer daar uitdrukkelijk toestemming voor geeft.