Motivatie en aanpak

Het begeleiden van werkgever en werknemer binnen het complexe vraagstuk van verzuim, is iets waarvoor ik warmloop. Bovendien heb ik een duidelijke, persoonlijke visie op arbo-vraagstukken. En wil ik graag zelf bepalen hoe ik deze visie overbreng op leidinggevenden en medewerkers.

 

Eigen regie-model

Bij het eigen regie-model neemt de werkgever (vaak de direct leidinggevende) het voortouw in de verzuimbegeleiding. De leidinggevende is primair verantwoordelijk voor de verzuimaanpak van zijn medewerkers. Aan de hand van een duidelijke vraagstelling over de inzetbaarheid van een specifieke medewerker gaat de leidinggevende de samenwerking aan met de bedrijfsarts. Waarom het eigen regie-model steeds populairder wordt onder (middel)grote werkgevers, leest u hier.

 

Onafhankelijkheid

Zo geloof ik erg in een evenwichtige beoordeling. Daarom wil ik graag dat de leidinggevende zijn wensen en ideeën over de situatie bij mij bekend maakt. Op die manier ben ik het beste in staat om mijn onafhankelijkheid te bewaren, wanneer ik een medewerker op locatie spreek. Gewoon een kwestie van hoor en wederhoor.

 

 Concrete stappen

Als ik iemand op spreekuur zie en de leidinggevende heeft de meeste concrete stappen al gezet, dan heb ik mijn werk goed gedaan. Denk aan plannen van contactmomenten, maken van afspraken en plegen van interventies. Kan ik het plan van aanpak zonder al te veel aanpassingen meteen goedkeuren? Dan krijgt de leidinggevende, zijn medewerker en ik direct een positieve boost.

 

Solide beleid

Een solide ziekteverzuimbeleid is niet alleen prettig voor werknemers, maar ook voor werkgevers. Die zijn immers verplicht het loon van zieke werknemers door te betalen. Overigens bestaat er in sommige gevallen recht op een uitkering op grond van de Ziektewet. In dat geval betaalt het UWV loon door in de vorm van ziekengeld.

 

Meer weten over uitkering op grond van de Ziektewet? Of heeft u andere loongerelateerde vragen? Ga naar het contactformulier.